Είναι έτοιμο…

Φτιαγμένο με πολλή αγάπη, μεράκι και θάρρος σε μια εποχή που δεν ευνοεί την έκδοση βιβλίων… εδώ που τα λέμε, ούτε το διάβασμα βιβλίων…

’Η δική μου Αντιγυμναστική’’ είναι κάτι παραπάνω από ένα βιβλίο… Είναι ένας βοηθός για κάθε μέρα, ένας σύντροφος για τις δύσκολες ώρες, ένας δάσκαλος που δείχνει έναν άλλον τρόπο…

Καλύπτει ένα κενό που υπάρχει στην αγορά: της συνειδητοποίησης του σώματος μέσω της κίνησης και της αυτοθεραπείας, με την έννοια της συμφιλίωσης του ανθρώπου με τον εαυτό του και την αλλαγή.

Και πως ξεκινάει η ιστορία;

Ούσα φοιτήτρια της φυσικοθεραπείας, απόφοιτη χημικού, με κανένα ενδιαφέρον για το επάγγελμα του χημικού και πολλές απορίες για την αποτελεσματικότητα και τον τρόπο εφαρμογής της φυσικοθεραπείας, ο φίλος μου κ. Αντώνης, άνθρωπος με βαθιά γνώση στο ανθρώπινο σώμα, με ρώτησε μια μέρα τι σκοπεύω να κάνω με το αντικείμενο που ασχολούμαι. Του απάντησα ότι δεν έχω ιδέα και μου πρότεινε να διαβάσω το βιβλίο: ‘’Το σώμα έχει τη δική του λογική’’.

Τον εμπιστευόμουν και το αγόρασα άμεσα. Και τι έκπληξη ήταν αυτή;

Η πρώτη παράγραφος του βιβλίου:

‘’ Αυτή τη στιγμή, στο σημείο ακριβώς που βρίσκεστε, υπάρχει ένα σπίτι που φέρνει το όνομα σας. Είστε ο μοναδικός ιδιοκτήτης αλλά, εδώ και πάρα πολύ καιρό, έχετε χάσει τα κλειδιά του. Έτσι, μείνατε απ’ έξω και δεν γνωρίζετε παρά μόνο την πρόσοψη. Δεν το κατοικείτε. Αυτό το σπίτι, καταφύγιο των πιο κρυφών και καταχωνιασμένων αναμνήσεων, είναι το σώμα σας.’’

Αυτό το βιβλίο, μπεστ σέλλερ της δεκαετίας του ’70, μιλούσε για μια μέθοδο υγείας και ευεξίας, μέσα από την προσωπική ιστορία της δημιουργού της, της γαλλίδας φυσικοθεραπεύτριας Τερέζ Μπερτερά.

Και εκεί βρίσκεται η αρχή μιας όμορφης ιστορίας. Της δικής μου ιστορίας.

Η παραπάνω περιγραφή ήταν αυτό ακριβώς που ένιωθα. Ζούσα σε ένα σώμα που δεν ένιωθα δικό μου, κάτω από πιέσεις οικογενειακές, κοινωνικές, ηθικές, που δεν μπορούσα να διαχειριστώ, ούτε να δεχτώ, ούτε να αρνηθώ. Σε μια ζωή που είχαν άλλοι επιλέξει υποσυνείδητα για εμένα, χωρίς ουσιαστική ευθύνη και έλεγχο, χωρίς αυτονομία και ελευθερία. Σε ένα σώμα που υποτίθεται ότι ήμουν εγώ, αλλά το οποίο και δε γνώριζα.

Κάθε σελίδα και αποκάλυψη. Κάθε σελίδα και μια απάντηση στα ερωτήματα που με βασάνιζαν. Κάθε σελίδα και ο δρόμος γινόταν πιο ξεκάθαρος. Με περισσότερα ερωτήματα από αυτά που απαντούσε. Αλλά με μια αλήθεια που δε μπορούσα να αμφισβητήσω.

Και να… Επιτέλους! Κάπου φως στον ορίζοντα! Αυτό ήθελα να κάνω και εγώ. Ήθελα να συμμετέχω στη διαδικασία να γίνεται ο άνθρωπος αυτόνομος και κύριος του σώματός του. Όχι απλά να ανακουφίζω προσωρινά τον πόνο με επιφανειακές θεραπείες. Αλλά να ανακαλύπτει ο άνθρωπος την τεράστια δυναμική που κρύβει, να γίνεται πιο έξυπνος και ανεξάρτητος.

Διαβάζοντας και ξαναδιαβάζοντας το βιβλίο, αποφάσισα να γνωρίσω τη μέθοδο από κοντά και να εκπαιδευτώ σε αυτήν. Στην Ελλάδα δεν υπήρχε πρακτικός που να εξασκούσε τη μέθοδο, οπότε η Γαλλία ήταν μονόδρομος. Ακολούθησε ενάμιση χρόνος με ταξίδια στο Παρίσι, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, πολύ διάβασμα και κυρίως πολύ εξάσκηση. Γιατί σε αντίθεση με το ελληνικό σύστημα, εκεί πρώτα βιώνεις και ύστερα αναλύεις.

Ήταν εξαιρετικό. Ένα ταξίδι ζωής, που έφερε την ωριμότητα και μια άλλη ελευθερία σκέψης. Με πολλές δυσκολίες και αρκετό πόνο. Γιατί η δουλειά αυτή είναι μακρόχρονη και δύσκολη. Αντιμετωπίζεις τους εξωτερικούς παράγοντες αλλά κυρίως την εσωτερική αντίσταση στην αλλαγή. Στον εαυτό σου και στους άλλους γύρω σου. Στο περιβάλλον και στους ανθρώπους που έρχεσαι σε επαφή. Κυρίως, όμως, στο παιδί που κρύβεις μέσα σου και δε θέλει να αναλάβει την ευθύνη για το σώμα και τη ζωή του.

Και το επόμενο βήμα ήταν η έκδοση αυτού του βιβλίου στα ελληνικά. Και αυτό μονόδρομος. Όλη η φιλοσοφία της Αντιγυμναστικής, πυκνογραμμένη, γεμάτη εμπειρία και σοφία, σε μερικές σελίδες. Και μετά η πράξη. Για όποιον τολμά. Να ανακαλύψει το σώμα του και τις απίστευτες δυνατότητες που έχει.

Φρέσκο, μοντέρνο, με όλη τη γνώση και εμπειρία που κουβαλάει η μέθοδος, σε ένα βιβλίο εικονογραφημένο και όμορφο.

Γιατί Αντίγυμναστική;

Αντί στα ελληνικά σημαίνει προτίμηση σε κάτι άλλο. Σημαίνει και αλλιώς.

Έτσι μιλάμε για την γυμναστική Αλλιώς…

Μια γυμναστική που σκοπό δεν έχει ο άνθρωπος να ντρεσσάρει το σώμα, να φτάσει στα όριά του και να μετρήσει τις αντοχές του. Αλλά με σεβασμό να το γνωρίσει καλύτερα και να το αναπαύσει. Να του επιτρέψει να χρησιμοποιήσει όλη τη δυναμική που ήδη διαθέτει.

‘’Είναι πράγματι μια εργασία αναζήτησης και ενδοσκόπησης. Ο ρόλος του πρακτικού είναι να ενθαρρύνει αυτήν την κατάκτηση της αυτονομίας, να καθοδηγήσει το συμμετέχοντα προς μια καινούρια ελευθερία. Ελευθερία να σκέφτεται, ελευθερία να παραιτείται από προκαταλήψεις που έχει για το σώμα και τον τρόπο με τον οποίο θα έπρεπε να λειτουργεί, ελευθερία κίνησης. Ελευθερία να ευχαριστιέται, να εξερευνά και να ανακαλύπτει το σώμα του. Πολύ απλά, ελευθερία να ζει.’’ (''Η δική μου Αντιγυμναστική'')

Αν θέλεις να αποκτήσεις και εσύ το βιβλίο Η δική μου Αντιγυμναστική, μπορείς να κάνεις κλικ στο σύνδεσμο https://www.anasana.com.gr/book-i-diki-mou-antigymnastiki.